
Voorbereiding en Studiekeuze
Het is heel belangrijk dat je voor jezelf onderzoekt welke keuze bij je past. Wil je écht verder studeren? En zo ja: op welk niveau wil je dat doen? Welke opleiding past bij jou en waar kun je die het best volgen?

Kies de studie die bij jou past!
Je mag jouw studie gaan kiezen, maar hoe doe je dat?
Hoe kom je erachter wat je wilt en welke studies bij jou passen?
Een studiekeuze maken kan best een uitdaging zijn. Vooral als er veel te kiezen valt.
Als leerling in het Caribisch-gebied heb je heel wat mogelijkheden.
Denk je aan studeren in de regio, Zuid-Amerika, Midden-Amerika, Canada of Europa?
Er zijn zoveel studies en hoe weet je nu welke voor jou de juiste is?
En waar begin je?
In 3 Stappen naar Jouw Studiekeuze
Een studiekeuze maken is een proces dat je stap voor stap doorloopt. Door jezelf goed te leren kennen en nieuwe ervaringen op te doen, kom je steeds dichter bij een studie die écht bij jou past.
Ontdek wie jij bent
Begin bij jezelf. Wat zijn jouw dromen? Waar krijg je energie van? Waar ben je goed in en welke beroepen spreken jou aan? Door hierover na te denken, leer je jezelf beter kennen en krijg je meer inzicht in wat bij jou past.
Verken opleidingen en scholen
Met de inzichten uit stap 1 ga je gericht op zoek naar opleidingen en scholen die daarbij aansluiten. Verzamel informatie, lees ervaringen en ontdek welke studies jouw interesse wekken.
Doe ervaring op en ontdek
Bezoek (online) open dagen, schrijf je in voor een meeloop- of proefstudeerdag of ga in gesprek met iemand die de studie volgt of het beroep uitoefent waar jij nieuwsgierig naar bent.
Geef jezelf de tijd om te ontdekken en blijf kleine stappen zetten. Een goede studiekeuze maak je met je hart,
maar houd je hoofd erbij!
Dit werkboekje kan jou hierbij helpen.
Je gaat stap voor stap aan de slag met het maken van jouw studiekeuze!
Maak een bewuste keuze voor jouw studie en bestemming
Veel studenten kiezen automatisch voor Nederland, maar studeren in een ander land is een grote stap. Het is belangrijk om goed na te denken over wat bij jou past en waar jij je het beste kunt ontwikkelen.
Er zijn verschillende niveaus van vervolgopleidingen. Je hebt hier waarschijnlijk al iets over gehoord via je schooldecaan. We zetten ze graag voor je op een rij!
Middelbaar Beroepsonderwijs (Mbo)
In het middelbaar beroepsonderwijs ligt de nadruk op de praktijk. Het ‘doen’ staat centraal en daarbij krijg je veel begeleiding. Als vooropleiding moet je minimaal een vmbo-diploma hebben.


Hoger Beroepsonderwijs (Hbo)
In het hoger beroepsonderwijs ligt de nadruk op het oplossen van praktijkvraagstukken. Het hbo verbindt de theorie, de wetenschap en de praktijk. Het gaat in het hbo voornamelijk om het ‘hoe’.
Om toegelaten te worden heb je minimaal havo of mbo-4 nodig.
Associate Degree (AD)
Zie je een vierjarige hbo-opleiding niet gelijk zitten? Of wil je jouw kansen op de arbeidsmarkt na je mbo-4 diploma vergroten? Dan kun je kiezen voor een Associate Degree opleiding. Deze opleiding duurt twee jaar en is praktijkgerichter dan een hbo- bacheloropleiding.

Wetenschappelijk Onderwijs (WO)
In het wetenschappelijk onderwijs ligt de nadruk op het ‘waarom’ en is daarmee theoretisch en gericht op het doen van onderzoek. Voor toelating is minimaal een vwo-diploma of een hbo-propedeuse vereist.

Kies slim & studeer met zekerheid!
Een goede studiekeuze helpt je om met vertrouwen aan je opleiding te beginnen. Door vooraf goed te onderzoeken wat bij je past, verklein je de kans dat je later van studierichting moet veranderen. Dat bespaart je stress en voorkomt studievertraging.
Wil je hulp bij het kiezen van de juiste studie? Bekijk de beschikbare studiekeuze-tools en informatie hier!