
Wie werken hieraan mee?
Het SEA-programma kent samenwerking tussen verschillende overheids- en onderwijsinstellingen, zowel op de Caribische eilanden als in Nederland.
Vier Ministers van onderwijs:
De vier ministers zijn opdrachtgever van het SEA-programma. Zij stellen de kaders, ondersteunen en houden toezicht. Afspraken hierover worden in het Ministerieel vierlandenoverleg Onderwijs gemaakt. De vertegenwoordigers zijn:
De heer R. Dijkgraaf
De heer E.J.H. Croes
De heer S. van Heydoorn
De heer R. Samuel
Samenwerking en Platforms
Introductie
Een aantal jaren geleden verschenen rapporten over de problematiek rond het studiesucces van de Caribische studenten. Op basis daarvan gingen onderwijsinstellingen sturen op een integrale benadering en intensivering van de samenwerking binnen Nederland, op de eilanden én tussen Nederlandse en Caribische instellingen.
Inmiddels is een hechte samenwerking ontstaan tussen betrokken partijen. Werknemers zijn ingezet om dit werk te doen en opvang en begeleiding zijn verbeterd door meer samenwerking en kennisdeling.
Om de administratieve ondersteuning formeel en in de praktijk te versterken, hebben deze onderwijsinstellingen samenwerkingsverbanden opgezet. Doel is eenheid uitstralen in presentatie, studentenwerving en -begeleiding, maar ook samenwerking in onderwijs en onderzoek op de eilanden.
Consortium MBO Nederland
ROC’s uit het Europees deel van het Koninkrijk staan voor kwalitatief hoogwaardig mbo-onderwijs. Ze bieden kansen voor alle studenten, met specifieke aandacht voor studenten afkomstig uit het Caribisch deel van het Koninkrijk. Door samenwerking en kennisdeling met partners in het Europees en in het Caribisch deel van het Koninkrijk, vergroten ze het studiesucces. Het Consortium MBO in Nederland is in juni 2023 opgericht.
Werken aan studiesucces
Caribische studenten hebben de keuze tussen een mboopleiding op de Caribische eilanden of in Nederland. De kwaliteit van het onderwijs en de begeleiding draagt maximaal bij aan het studiesucces van de studenten. Om dit te vergroten zetten we in op:
- Stimuleren van samenwerking tussen en kennisdeling met de organisaties voor secundair beroepsonderwijs (sbo) op de eilanden
- Voorbereiding en ondersteuning van studenten op een mbo-opleiding in Nederland
De leden van het consortium hebben een grote populatie studenten uit het Caribisch deel van het Koninkrijk en/of ervaring met samenwerking met onderwijspartners uit het Koninkrijk.
Deze scholen maken deel uit van het samenwerkingsverband:
- Albeda
- Noorderpoort
- ROC van Amsterdam
- ROC Midden Nederland
- ROC Mondriaan
- Summa College
- Zadkine
Het Consortium Mbo Nederland werkt samen met sbo’s op de eilanden die bij specifieke sectoren passen. Daarnaast stimuleert het samenwerkingsverband de sbo’s op de eilanden zich ook te verenigen binnen een Consortium.
Organisatie Consortium Mbo Nederland
- De Projectleider
- Het bestuurlijk overleg met daarin de leden van het College van Bestuur van de ROC’s over de strategie, beleid en facilitering
- Overleg met contactpersonen van de ROC’s over de praktische uitvoering door betrokkenen
Programma Consortium MBO Nederland
- Samenwerking sbo/mbo onderwijsinstellingen in het Koninkrijk.
- De al lopende projecten worden voortgezet als good practice. Bij nieuwe aanvragen om samenwerking wordt in overleg gekeken welke expertise en ervaring van welke Consortiumpartner(s) ingezet kan worden. Het onderwijs op de eilanden is in ontwikkeling waardoor de vraag om samenwerking toeneemt.
- De ondersteuning van studenten uit het Koninkrijk bij hun mbo-opleiding in Europees Nederland
- De in Europees Nederland opgedane kennis en ervaring wordt gedeeld om de studenten uit het Caribisch deel van het Koninkrijk optimaal te ondersteunen
Contact met Consortium MBO Nederland.
The Caribbean Higher Education Council of the Kingdom of the Netherlands
Samenwerking HBO Studentsucces Caribische studenten
Voor Caribische studenten die kiezen voor het hoger beroepsonderwijs in Nederland is een goede overgang van belang. De keten van voorbereiding, overgang zelf én begeleiding tijdens de studie moet beter werken. Daarom nemen betrokken partijen, ieder voor zich maar ook in samenhang, hun verantwoordelijkheid voor deze studenten. Om studiesucces en welzijn van de Caribische student te vergroten, werkt de Samenwerking HBO aan een integrale aanpak van:
- passende voorbereiding en begeleiding
- beter aansluitend onderwijs
- een keten van ondersteunende activiteiten
Deze hogescholen maken deel uit van dit samenwerkingsverband:
- De Haagse Hogeschool
- Fontys Hogeschool
- Hanzehogeschool Groningen
- Hogeschool Leiden
- Hogeschool Rotterdam
- Hogeschool Utrecht
- Hogeschool van Amsterdam
- Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
- NHL Stenden Leeuwarden
- Saxion Hogeschool
Organisatie Samenwerking HBO Studentsucces Caribische studenten
De Samenwerking HBO heeft twee lagen: het bestuurlijk overleg en de landelijke werkgroep.
Het Bestuurlijk overleg werkt aan:
- Strategie
- Samenwerking en Beleid
- Aansturing van het landelijk overleg
- Onderzoek
De landelijke werkgroep werkt aan:
- Uitwisselen op hogeschoolniveau.
- Uitvoeren en monitoren van gezamenlijk ontwikkelde programma’s
Programma Samenwerking HBO Studentsucces Caribische studenten
Het programma is gebaseerd op de door de studenten ervaren problematiek.
Kopzorgen van Caribische studenten, Nationale Ombudsman (2020), Studiesucces en -ervaringen van studenten uit de Caribische delen van het Koninkrijk, ResearchNed (2021), Het studiesucces van studenten uit de ABC-eilanden, Geerman & Leona (2020), Towards a Kingdom Mobility Program in Higher Education, Universiteit Utrecht (2020).
De thema’s zijn:
- Voorbereiding en studiekeuze
- Ontvangst en begeleiding
- Taal en (studie)cultuur
- Integrale informatievoorziening
De betrokken hogescholen organiseren binnen hun eigen onderwijsprogramma ondersteunende activiteiten. Ze treden als eenheid naar buiten met onder andere
- Voorlichting en voorbereiding van leerlingen
- Overleg met schooldecanen op de eilanden
- Professionalisering van het programma voor de communities voor Caribische studenten.
- Informatievoorziening voor deze groep.
Voor details > Aanbod Hogescholen binnen de Samenwerking HBO
Contact: info@strategiceducationalliance.org
Samenwerking WO:
Wilt u meer weten over de Samenwerking WO, de deelnemende universiteiten, de organisatie of het programma? info@strategiceducationalliance.org
Overige overleg- en samenwerkingspartners
Vanuit het programma SEA wordt naast de onderwijsinstellingen samengewerkt met andere organisaties waar leerlingen en studenten mee te maken krijgen. Voor een betere informatievoorziening naar studenten, maar ook om de belangen van deze studenten voor het voetlicht te brengen. Zo werkt SEA samen met:
- DUO: www.duo.nl
- OCW: student Centraal: https://www.programmamenscentraal.nl
- Zorgverzekeringslijn: www.zorgverzekeringslijn.nl
- SVB: www.svb.nl
- Nuffic: www.nuffic.nl
Overige overleg- en samenwerkingspartners
Vanuit het programma SEA wordt naast de onderwijsinstellingen samengewerkt met andere organisaties waar leerlingen en studenten mee te maken krijgen. Voor een betere informatievoorziening naar studenten, maar ook om de belangen van deze studenten voor het voetlicht te brengen. Zo werkt SEA samen met:
- DUO: www.duo.nl
- OCW: student Centraal: https://www.programmamenscentraal.nl
- Zorgverzekeringslijn: www.zorgverzekeringslijn.nl
- SVB: www.svb.nl
- Nuffic: www.nuffic.nl